MRTT
Magyar Rendészettudományi Társaság

Hibrid konferencia a közlekedési kultúráról

Hibrid konferencia a közlekedési kultúráról

A 2020. május 11. napjára, a közlekedési kultúra napja alkalmából tervezett, és a vírushelyzet miatt elhalasztott konferenciára került sor szeptember 16-án, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A Magyar Rendészettudományi Társaság Közbiztonsági Tagozata, az NKE Rendészettudományi Kar Közbiztonsági Tanszéken működő Tudományos Diákkör, valamint a Közlekedéstudományi Egyesület Közlekedésjogi és Igazgatási Szakosztálya szervezésében első hibrid konferenciánkra került sor, amelynek során a Rendészeti Oktatási Épület és Kollégium multifunkciós termében jelenlévőkön kívül lehetőség volt az előadásokat online formában is követni, és interaktív módon be is kapcsolódni. Az internetes elérés sikeresnek bizonyult a három online bejelentkezett előadás, és az egy helyszínen jelenlévő előadó prezentációját követően számos hozzászólás érkezett a konferencia online felületein is.

A megnyitót Dr. Major Róbert r. ezredes, a Közbiztonsági Tanszék vezetője tartotta, melyben a kulturált, egymással előzékeny közlekedés fontosságát hangsúlyozta.

Az első előadást a MÁV Zrt. részéről Houchard Gábortól hallhatták a résztvevők, melyet „Magatartás vasúti átjárókban” címmel tartott, és azon túl, hogy felhívta a figyelmet ezekre a veszélyes közlekedési csomópontokra, az azokban alkalmazható balesetmegelőzési megoldásokra is kitért, nemzetközi példákat is bemutatva.

A második előadásban Kameniczky Ákos a Volán Zrt. és a buszközlekedés részéről mutatta be a felmerülő problémákat „A közösségi közlekedés segítése?” című előadásában. Itt a forgalmi kérdéseken felül kitért a társaság személyzeti kérdéseire, az utasoldali megoldandó feladatokra és a vírushelyzet támasztotta új kihívásokra is.

A harmadik előadást „Kerékpáros vs. autós – a kulturáltság jegyében” címmel tartotta Felföldi Péter, a Közbiztonsági Tanszék tanára. Az előadásban a szabályszegések lehetséges okainak feltárását, és a két közlekedői csoport közti vélt vagy valós ellentét kialakulásának miértjeit érintette, hangsúlyozva, hogy a közlekedőket az aktuális közlekedési eszközük alapján kategorizálni, vagy a választott közlekedési eszközükből a szabálykövetési hajlandóságukat megítélni tudományosan nem megalapozott.

Negyedik előadóként Dr. Mészáros Gábor r. alezredes előadását hallgathatták meg a konferencia résztvevői „Szemelvények a pofátlan(TAN)ítási akcióból” címmel. Ebben a Közbiztonsági Tanszék oktatója nem a már az interneten a rendőrség által publikált videókat, hanem saját gyűjteményéből származó, hasonló jellegű felvételeket mutatott be, amelyek szemléltették a hazai közutakon sajnálatos módon gyakran előforduló türelmetlenséget, néhol egymás veszélyeztetését is.

A konferencia zárása előtt a résztvevőknek lehetőség nyílt reagálni az hallottakra.

Összességében elmondható, hogy a hibrid konferencia, mint a COVID-19 által jelentett kihívásra adott egyik lehetséges válasz, hatékonynak bizonyult a lebonyolítás tekintetében, a hallgatóság az online környezetben is szívesen szólt hozzá, vagy írta le kérdéseit, melyeket az előadók megválaszoltak. A konferenciát 16 óra után zárta Dr. Major Róbert levezető elnök.


Címkék: Hírek