MRTT
Magyar Rendészettudományi Társaság

10 éve történt a vörösiszap katasztrófa

Tisztelt Tagtársaink!

Nem várt helyzettel szembesült 10 éve 2010. október 4-én a Dunántúl közepén Veszprém megyében elterülő Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely lakossága.  A Magyar Alumínium Termelő ás Kereskedelmi Zrt. X. iszaptároló kazettájának átszakadt gátján kizúduló több mint egymillió köbméter vörösiszap és erősen lúgos víz keveréke 10 ember életét és 250 főnél több sérültet követelt. Az iszapár elsodort, vagy megrongált házakat hagyott maga után, elborított több mint ezer hektár mezőgazdasági területet. A mentésben az emberi helytállásra, az erőt, fáradtságot nem kímélő kitartásra, a bajbajutott embereken való elszánt segíteni akarásra lehetett számítani. A határozott, szolidáris kormányzati intézkedések alapján a belügyminisztériumi és katasztrófavédelmi országos vezetés irányításával a mentés szakszerűen valósult meg.  A Kormányzat kihirdette a veszélyhelyzetet, biztosította a kárt szenvedett lakosság korrekt lakhatási és ingósági kárenyhítését is.

A mentésben részt vevők, a tűzoltók, a katasztrófavédelmi- és  polgári védelmi munkatársak,  a rendőrök, a katonák, a mentők, a vízügyesek, környezetvédelmi szakemberek, de az egyszerű önkéntesek, állampolgárok is nagyfokú bátorságról, önfeláldozó képességről tettek tanúbizonyságot, a hivatásos állomány jól bírta a jelentős többletterhelést, kellő szakmai jártasság és kiváló együttműködés alakult ki a szokatlan, embert próbáló feladatok végrehajtásánál.

A 10 éves jubileum kapcsán emlékezzünk meg az MRTT tagságunk körében a rendvédelmi szervek állományának helytállásáról hazánk legnagyobb ökológiai következményekkel járó ipari katasztrófája következményeinek felszámolásánál, amely szokatlanul hosszú időtartamig, a következő 2011-es év végéig tartott.

Kedves Tagtársaink, a Covid járványveszély védekezési körülményei között a személyes konferencia előadásra szóló meghívásunk  helyett fogadjátok szeretettel Dr. Muhoray Árpád ny. pv. vezérőrnagy címzetes egyetemi tanár tagtársunk egyetemi Ludovika Webinár előadását "A vörösiszap katasztrófa mentési, helyreállítási és újjáépítési feladatai" címmel.

https://ludovikawebinar.uni-nke.hu/hu/recordings/details/486,A_vorosiszap_katasztrofa_mentesi_helyreallitasi_es_ujjaepitesi_feladatai


Címkék: Hírek