MRTT
Magyar Rendészettudományi Társaság

Bűn, hit, szabadulás

Bűn, hit, szabadulás

A magyarországi büntetés-végrehajtási intézetekben folyó vallási nevelés hatásait vizsgáló monográfiát készített Tihanyi Miklós rendőr őrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közbiztonsági Tanszékének oktatója. A mű készítése során a szerző elsősorban értékrendszeri megközelítést alkalmazott. A tanulmány arra a kutatásra fókuszál legerősebben, hogy a vallási nevelés milyen hatással van a fogvatartottak értékrendszerére. A börtön rácsai mögé került ember értékrendszerét képes-e befolyásolni a vallás, vagy a börtönkörülmények erősebb hatást gyakorolnak? A válasz kereséséhez a szerző négy hazai büntetés-végrehajtási intézetben folytatott empirikus kutatást, amelynek eredményeit mutatja be a kötet. Ezek egyaránt jelzik a vallási nevelés pozitív eredményeit és azokat a körülményeket, amelyek ezeket az eredményeket befolyásolják.

A szerző PhD fokozatát a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kar Doktori Iskolájában szerezte 2016-ban. Főbb kutatási területe az állami egyházjog, a vallások és a rendészetelmélet.

A tanulmány nyomtatásban való megjelenését az „Alapítvány a Rendvédelmi és Magánbiztonsági Oktatásért és Kutatásért” egyhangú kuratóriumi döntésével támogatja.

Szöveg: Major Róbert, Deák József

Illusztráció: Kötetborító


Címkék: Hírek