Beszámoló

A Frontex kockázatelemzésének gyakorlata, tapasztalta és eredménye

MRTT Határrendészeti Tagozat online rendezvényéről

Előadó: Sárközi Botond (Frontex – Varsó)

2021. február 17-én 14:00-16:00 óra között online konferenciát szervezett a MRTT Határrendészeti Tagozat, amely a Frontex kockázatelemzési rendszeréről nyújtott átfogó képet elsőkézből.

A bemutatást az elemző-értékelő részleg és tevékenység Frontex szervezetében való elhelyezésével kezdte, részletesen bemutatva az egyes területeket, amelyeket érint a kockázatelemzés.

Kiemelten értékelte az egyes információs csatornákat, ezen belül is az érintett tagországok és harmadik országok nyújtotta lehetőséget. Így képet kaptunk a műholdas támogatásról, az illegális migránsoktól gyűjthető adatokról, a migrációt kibocsátó országok médiájának elemzéséről, a tagállami határrendészeti, idegenrendészeti vagy menekültügyi szolgálatainak összekötői által nyújtott adatokról.

Számtalan példával színesítette az előadást, amellyel közérthetővé tette a kockázatelemzés uniós rendszerét.

Az online konferencia keretei között megtudhattuk, hogy:

- milyen információk felhasználásával kaphatunk teljes átfogó képet a migrációról,

- az elemzések módszerét és célját, hogyan befolyásolja a pandémiás helyzet, illetve az mennyiben van hatással az illegális migrációra,

- a migrációs útvonalak alakulása, helyzete,

- az egyes állampolgársági kategóriák összetételének változása és a vándorlás valós ok-okozata,

- a harmadik országokban működő összekötő tisztek munkája,

- a Frontex tagállamokat támogató rendszere és módszere.

 

Az online konferencián 40 fő vett rész, akik között az egyetem hallgatói, kutatói, doktoranduszai mellett volt határőr nyugdíjasok, továbbá aktív, MRFK-kon, határrendészeti kirendeltségeken dolgozó határrendészek is voltak és az érdeklődők között több civil személy is jelen volt.

Budapest, 2021. februrár 18.

 

MRTT HR tagozat elnöksége


Címkék: Hírek