MRTT
Magyar Rendészettudományi Társaság

Huszonnyolc új taggal bővült az MRTT

A Magyar Rendészettudományi Társaság (MRTT) Elnökségi és Felügyelő Bizottsági ülést tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán. Huszonnyolc új taggal bővült az MRTT taglétszáma, valamint megalakult a Polgári Nemzetbiztonsági Tagozat. A Magyar Rendészettudományi Társaság taglétszáma jelenleg 437 fő, rendeltetése a rendészettel kapcsolatos tudományos ismeretek kérdéseinek vizsgálata és az ahhoz kapcsolódó társadalmi tevékenység összefogása, céljának elérésére szervezi továbbra is a tagjainak tevékenységét.

Az elnökségi ülésen Kovács Gábor főtitkár beszámolt az MRTT 2022. évben, április 30-ig végrehajtott tevékenységéről. A Rendészettudományi Kar dékánja részletesen ismertette az elmúlt időszakban megrendezett eseményeket, konferenciákat. Külön kiemelt néhány rendezvényt: II. Nemzetközi Bűnözésföldrajzi Konferencia, "Akaraton kívül - nehéz helyzetben", Villanások a határőrizeti szervek életéből című konferencia, amely felölelte az elmúlt 50 év olyan eseményeit, amelyek rendkívüli helyzetként befolyásolták a határőrizeti szerv tevékenységét.     A Képzési Tagozat taggyűlést tartott, amelyen az elnökség beszámolt a 2021. évben végrehajtott feladatokról és a 2022. évre tervezettekről. A Magyar Rendészettudományi Társaság Katasztrófavédelmi Tagozatának éves tagozati közgyűlését is megrendezték, amelyen a tavalyi év értékelése és az idei év időszerű feladatai kerültek a fókuszba. További fontos események:"Partner Csoport - a sikeres rendezvénybiztosítások kulcsa" című kerekasztal beszélgetés, „Közlekedési Kultúra – a kulturált közlekedésért” című konferencia, "A légirendészet közbiztonsági feladatai" című kerekasztal-beszélgetés", Mi fán terem a vámügynök?" című tudományos diákköri ülés, „Fináncztudomány művelői”című Irodalmi Szalon.

Majd tájékoztatást adott a főtitkár a megjelent kiadványokról, publikációkról, pályázatokról, az elérhető pályázati lehetőségekről:

•          Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az OIF Tudományos Tanácsával közös pályázatot hirdetett a legális migráció, illetve menekültügy történetével, aktuális kérdéseivel, nemzetközi és hazai jogi szabályozásával, a jogalkalmazás elméleti és gyakorlati kérdéseivel, valamint problémáival kapcsolatban. A pályázatra a tanulmányokat 2022. október 30-ig várják.

https://rendeszet.uni-nke.hu/hirek/2022/02/21/palyazati-lehetoseg

•          Meghirdetésre került a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ által kiírt „Innováció a rendészeti pályaorientációs képzésben” című szakmai pályázat, mely az új ismeretek szerzése, a meglévő ismeretek alkalmazása és fejlesztése mellett közös gondolkodásra hívja a rendvédelmi szervek valamennyi jelenlegi és egykori munkatársát, valamint a pályaorientációs képzést folytató köznevelési és szakképző intézményeket.

A pályázat postára adásának határideje: 2022. július 15.

https://rendeszet.uni-nke.hu/palyazati-lehetosegek/palyazatok/innovacio-a-rendeszeti-palyaorientacios-kepzesben-cimu-szakmai-palyazat-rokk

•          A Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság 2022. évi tudományos pályázatára 2022. július 31-ig lehet jelentkezni.

Megjelenés: https://rendeszet.uni-nke.hu/palyazati-lehetosegek/palyazatok/magyar-katonai-jogi-es-hadijogi-tarsasag-2022-evi-tudomanyos-palyazata 

•          BTT pályázata a 'Pilóta nélküli légi járművek alkalmazási lehetőségei a belügyi ágazatban' címmel. A pályázat feltöltésének határideje: 2022. október 2.

A pályázat elbírálásának határideje: 2022. november 15.

https://rendeszet.uni-nke.hu/hirek/2022/04/08/btt-palyazata-a-pilota-nelkuli-legi-jarmuvek-alkalmazasi-lehetosegei-a-belugyi-agazatban-cimmel

Krauzer Ernő, az MRTT titkára a Társaság 2022. április 30-ai állapota szerinti gazdasági-pénzügyi helyzetéről adott tájékoztatást.

Az MRTT honlapon elérhető a Tudományos Feuilleton rovat, ahová olyan rövidebb írásokat vár a Társaság, amelyek reflektálnak, reagálnak, elemeznek, prognosztizálnak, kritizálnak. Ebben a rovatban lehetőség van publikálni a megjelent kiadványokról, a várható események rendészettudományi aspektusairól. Az írások elvárt követelménye a színvonalas tudományos ismeretterjesztés. A rovat nem szakmai fórum, ettől függetlenül lehetőség van szakmai kérdések tudományos szempontú vizsgálatára. A Tagozatok folyamatosan szervezik a tudományos szakmai kiadványok publikációját, illetve az elektronikus úton történő megjelentetést.

 

Szöveg: Nagy-Tóth Nikolett Ágnes r. alezredes
Fotó: Bodó Pál

 


Címkék: Hírek