MRTT
Magyar Rendészettudományi Társaság

Konferencia az illegális migrációból eredő aktuális kihívásokról és válaszokról az MRTT Migrációs Tagozatának szervezésében

2022. május 30-án Győrben került sor az MRTT Migrációs Tagozatának rendezvényére, mely rendszeres tavaszi szakmai fóruma a migráció kezelésében érintett szervek munkatársainak és a Tagozat érdeklődő tagságának.

Az idei évi rendezvény témáját korunk legnagyobb kényszermigrációját előidéző eseménye, az ukrajnai háború határozta meg. A háború eredményeként 2022 február közepe óta több százezer ember érkezett hazánkba is, akik átmeneti támogatást vagy menedéket kaptak. Az ukrán helyzet aktuális kihívásait Dr. Seres József r. ezredes, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgató-helyettese mutatta be a hallgatóságnak, elsősorban a menedékesként elismert külföldiekkel kapcsolatos ügyintézésre koncentrálva.

A konferencia másik nagyobb témája az afganisztáni helyzet bemutatása volt. Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke a 2021. évben kimenekített afgán állampolgárok magyarországi beilleszkedése érdekében végzett munkát mutatta be. Bár a programból sokan kiléptek és vélhetően Nyugat-Európába távoztak, az ittmaradóknak valódi segítséget tudtak adni a magyar nyelv elsajátításában, a lakhatási feltételek megteremtésében és a munkavállalásban. Az afgán témához kapcsolódóan Crisán Andrea r. alezredes, az OIF Dokumentációs Központjának vezetője Afganisztánt, mint migránsokat kibocsátó országot mutatta be a kényszermigrációra okot adó tényezők szempontjából.

Az általános migrációs helyzetet érintő kockázatkezelési gyakorlatot, a terrorveszélyt a migráció szemszögéből valamint a Schengen külső határokon végzett munkát Pásztor Zoltán nb. ezredes, az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársa, Szabó Zoltán nb. százados, a Terrorelhárítási Központ munkatársa, valamint Dr. Balázs László r. ezredes, az ORFK Határrendészeti Főosztályának vezetője mutatta be. Dr. Balla József r. ezredes a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Határrendészeti Tanszékének vezetője és Szabó Károly r. alezredes azokat a technikai újdonságokat ismertette, melyeket a privát szektor részvételével fejlesztettek az elmúlt időszakban, és amelyek tesztelése jelenleg is folyik.

Szöveg és fotók: Klenner Zoltán r.őrgy.


Címkék: Hírek